Gartneriet Glad Vækst


Jeg er kørt til Udstrup for at interviewe virksomhedsejerne bag succeshistorien om gartneriet Glad Vækst, Gro og Brander Solbjerg.

Gro er født i Norge og rejste som ung kvinde rundt i Europa. Hun bosatte sig i Danmark, da hun mødte hendes kommende mand Jens Solbjerg. Sammen havde de gartneriet Glad Vækst og for 30 år siden fik de sønnen Brander.

Sidste år gik Jens bort. Det at stå med ansvaret for gartneriet var meget for den nu 68 årige Gro, så de planlagde et generationsskifte i familievirksomheden, så Brander, der sidste år afsluttede en Master uddannelse fra CBS blev kørt i stilling.

“De senere år med Jens’ sygdom har været svære, og det har knebet for os at få gartneriet til at løbe rundt” siger Gro. “Det lå derfor et stort arbejde foran Brander”. Brander smiler til sin mor og siger: “Men det var jeg også en spændende opgave, og jeg kom direkte fra handelsskolen med mange gode værktøjer og redskaber, som jeg var ivrig efter at sætte i spil på min families virksomhed”.

Brander oprettede facebook gruppen: venner af Glad Vækst, hvorfra de sender tips ud til plante pleje og tilbyder kurser i beskæring, gødning og hvordan man i det hele taget optimerer planters vækst. “Det er jo nye tider, folk har travlt, så det er ikke nok at have de sundeste planter i området, hvis man vil have succes, må man connecte med de potentielle kunder. Men jeg er meget bevidst om jeg ikke kunne gøre dette alene. Jeg sælger kun ord. Uden min mors ekspertice i plantepleje, ville vi hurtigt få underskud.”

Så hvordan er det den aldrene Gro Solbjerg tryller ude mellem blomsterne? Jeg kigger spørgende på den livskloge dame, som smiler varmt til mig og siger:” Jeg synger for mine planter… Det gør dem glade… Det er vigtigt at forstå at glade planter er sunde planter. Alle planter kan lide man synger for dem… Men alle planter er forskellige. Nogle er fulde af energi - jeg kalder dem spirerne… de vokser rask væk 10 cm om ugen, og her må man studse og beskærer dem så de vokser som de skal. Andre som mimoserne er sarte og svage, de kræver et større arbejde, de skal gødes, og omgivelserne må tilpasses, så de får den rette luft og lys og vandtilførsel. Men planterne er jo bundet til jorden, så det er mit ansvar som deres gartner at sikre at alle planter er glade.”

Brander smiler: “Mennesker er meget som planter sagde min mor til mig, da jeg var barn. Jeg synes arbejdet med markedsføring er sjovt, og derfor har vi succes med det. Min mor morer sig med at give planterne hendes omsorg, og derfor har vi de gladeste vækster på Sjælland. Men jeg finder ingen glæde i hendes arbejde, og derfor kan jeg ikke passe planterne længere tid, uden at de dør.”

Skrevet af jounalist Line D. Anser


19 visninger

Seneste blogindlæg

Se alle

 Linedanseren@InkluderFler.nu

Foredragsholder (hovedsagligt) i Danmark